1-FARKLI AİLE YAPILARI
Annem böyle istiyor.
İlişkiyi bireyin geldiği aile yapısı da şekillendiriyor. Bireyler genellikle ailelerinde gördükleri ilişki biçimini model alarak eşlerinin buna uygun davranmasını bekliyorlar. Aileler de çiftin yaşam tarzına sürekli müdahalede bulunduğunda yeniden yapılanma aşamasında olan çiftin ilişkisi zora girebiliyor. Ne yazık ki, çok iyi anlaşmalarına rağmen bazı çiftlerin sürekli olarak ailelerinin etkisi altında kalmaları ilişkilerini bitme noktasına kadar sürükleyebiliyor.
ÇÖZÜM: İki farklı aile yapısından gelen bireylerin kendi evlerinde yeni bir yapı belirlemeleri gerekiyor.
2-Eşit olmayan görev dağılımı 'Evde eşitlik bekliyorum' Günümüzde kadınlar da çalışma hayatına yoğun bir şekilde katılıyor. Dolayısıyla rol ve sorumluluklarda da değişiklikler oluyor. Ev işleri, dışarıda çalışsa bile genelde kadına kalıyor. İşinden eve gelen kadınlar ise evdeki eşit olmayan görev dağılımından yakınıyor en çok. İşten gelen kadının ev işlerinde eşinden yardım beklemesi ve bunu dile getirmesi sonucunda da gerginlikler yaşanıyor. Ancak zaman içinde kadınlar, daha fazla gerginlik oluşmasın diye bu taleplerinden vazgeçip durumu kabullenmeye başlıyorlar. Böylece evlilik kadın için bir yük olmaya başlıyor ve eşler arasına mesafe giriyor.
ÇÖZÜM: Çözüm tabi ki kadının daha sabırlı olması ve bu talebini eşine hiç bıkmadan düzgün bir şekilde açıklamasından geçiyor.
3-Değişim talebi
'Önce sen değiş, sonra ben mutlaka değişeceğim'Çiftler genellikle partnerlerinin olumsuz davranışları karşısında kendilerini kurban olarak görüyor ve onların değişmesini istiyor. Partnerleri de aynı talep ile geldiğinde, değişime hazır bile olsalar önce değişim talebiyle gelen kişinin ilk adımı atmasını istiyorlar. Bu da ilişki içinde işbirliği kurulamamasına ve uzlaşma sağlanamamasına neden oluyor.
ÇÖZÜM: İşbirliği ve uzlaşma ilişkinin gelişimi için çok önemli iki öğe. Bu iki öğe yerine getirildiğinde sorun da ortadan kalkıyor.
4-GERÇEK DIŞI BEKLENTİLER
'Eşim ben söylemeden ne istediğimi anlamalı!' İlişkilerde en sık rastlanan sorunlardan biri de eş veya ilişki ile ilgili gerçek dışı beklentiler… Bu beklentilere şu örnekler verilebilir: ‘Eşim ben söylemeden ne istediğimi ve hissettiğimi bilmeli’, ‘Birbirimizi sevdiğimize göre her zaman mutlu olmalıyız',' Eşim benim isteklerimi ve ihtiyaçlarımı tahmin edebilmeli', 'Her konuda hemfikir olmalıyız', 'Birbirimizi seviyorsak ailelere veya arkadaşlara ihtiyaç olmaz', 'Cinsel hayatımız, birbirimize olan ilgimiz hep aynı düzeyde devam edecek'. İlişkide bu beklentilerin gerçekleşmemesi ya da gerçekleşmeyeceğinin görülmesi hayal kırıklıklarına, umutsuzluğa, gerginliğe yol açıyor. Eşler karşılıklı olarak birbirlerini suçlamaya başlıyor.
ÇÖZÜM: Bu beklentilerin mantıklı olmadığını karşılıklı konuşarak, anlatmak ve anlamak gerekiyor. Bu aşamada çiftlerin mutlaka anlayışlı olması gerekiyor.